Foredrag ved Håkon Dahle

Jakten på galaksene som endte den mørke tidsalder»

ved Håkon Dahle, forsker ved Astrofysisk institutt – UiO.

Sammendrag: I flere hundre millioner år etter Big Bang var universet et mørkt sted. Denne mørke tidsalderen endte i det de første stjernene ble tent og de første galaksene dannet.

Når James Webb Space Telescope skal plasseres ut i verdensrommet i 2021 vil studien av de tidligste galaksene og stjernene de inneholdt være et av de viktigste forskningstemaene. De eldste galaksene vi kan observere er så langt borte at lyset har brukt nesten hele universets alder på å nå fram til oss, og de er derfor ekstremt svake.

Selv for JWST vil detaljoppløsningen være begrenset for så fjerne objekter. Derfor har man prøvd å finne galakser som ligner på de eldste galaksene, men som er noe nærmere oss slik at vi kan studere dem grundigere.

En fascinerende metode for å studere fjerne galakser på nært hold er ved å utnytte tilfeller der en gravitasjonslinse (dannet av andre galakser) forstørrer opp de eldgamle galaksene. De forstørrede galaksene framstår gjerne som en eller flere “kjempebuer”.

Jeg vil snakke om hvordan jeg i samarbeid med forskere i USA har brukt observasjonstid med Hubble-teleskopet til å studere egenskapene til disse sjeldne galaksene, blant annet hvordan noen av de slipper ut energirik ultrafiolett stråling som har spilt en helt avgjørende rolle for universets utvikling.