Skolebesøk 4.09.23 i klubbhuset

Da er vi i gang igjen etter sommeren med vårt skoleprosjekt!

Denne gangen fikk vi besøk av Lunde skole med 2 fjerde klasser. Med lærere var de nesten 50 stk. Vi måtte dele klassene opp slik at noen var inne i hoved rommet hvor Steinar Moen fortalte om planetene, stjernebilder, stjerner og universet og jordas gang rundt sola og om hvordan stjernebildene var forskjellig etter årstidene. Han hadde laget en modell av solsystemet hvor sola var en meter i diameter og planetene etter forholdet veldig mye mindre. Det betydde etter et skjema Steinar hadde laget, at når sola var 1 m i diameter ville avstanden til Neptun være 3,2 km. Steinar viste mange bilder fra planetene og fra universet og noen var i 3D. Steinar hadde med et klassesett med 3D briller og det ble stor stas.

Terje Høiesen fortalte og viste bilder om livet om bord på ISS (Den internasjonale romstasjonen)

Rune Moen bestyrte observatoriet med 16 tommeren. Været var fint og månen viste seg i solskinnet og ble dermed det naturlige objektet å se på. Barna blir alltid henrykt over å få lov til å se i det teleskopet og trykke på knapper som får kuppelen til å bevege seg.

Tor Jenssen og Trond Hugo Hermansen hadde med seg en gruppe på 11-12 elever.  Det første de lærte var hvor farlig det er å se på Sola gjennom kikkert og teleskop -og at dette var noe de aldri må gjøre- og etterpå så de på Sola i teleskop (!!!!)..og med solformørkelsesbriller. De merket hvor farlig Sola er med et brenneglass over hånda.
De fikk se og holde en meteoritt og en ekte bit av en månemeteoritt.
Det var satt opp flere Galileoteleskop som de fikk forsøke på egen hånd. Tor fortalte og viste frem teleskop med utstyr for astrofotografering og at teleskop kan kjøres fra mobilen. Et foto av Andromeda galaksen som Tor hadde tatt skapte stor beundring.
De vekslet mellom å være ute og inne.

Skoleprosjektet til AiA er veldig bra. Det er gøy å være med å bidra til noe positivt for skolene våre. Å få barna interessert i astronomi og dermed også interesse for realfag er et mål vi har og klarer vi det er vi veldig fornøyd.

Om ikke lenge kommer det en ny skole på på besøk og det ser vi frem til. Selv om det til tider er mye «armer og bein» er det bare moro og en del av det hele.

Foto Trond Hugo Hermansen
Foto Trond Hugo Hermansen