Hva kan vi se, og følge med på i høst?

AiA medlemsmøte 26.09.2023 Foredrag med Steinar Moen

Aktuelle objekter for visuell observasjon med bare øyet/prismekikkert/lite teleskop
• Stjernehimmelen – bli kjent og finne fram
• Månen/planetene – hvor er de?
• De klareste sjernehopene/galaksene

 

 

 

Høstens stjernehimmel

Høsten er her. Høstjevndøgn er passert og kveldene vil nå bli mørkere. Derfor passet det fint at Steinar Moen ville holde et foredrag om hva vi kan se av stjernebilder, stjerner, planeter og fine Deep Sky objekter.

Å bruke enkle hjelpemidler som en vanlig håndholdt kikkert og å lære å bruke øynene for observasjon er en fin ting. Se universet i bevegelse som planetene og stjernebildene forandre posisjon i løpet av noen kveldstimer mao «Real Time» observasjon. Han nevnte spesifikk dobbeltstjerna Algol i stjernebildet Perseus.(Her trengs kanskje et lite teleskop)

Når de mørker kveldene kommer vil stjernebildene tre frem på himmelen som Storebjørn, Lillebjørn, Kassiopeia, Pegasus, Fiskene Herkules og mange fler.

For å finne frem til alt dette er det å gå ut, ha med et stjernekart eller en stjerneapp på mobilen og begynne å trene.

Steinar tok også for seg planetene når de var best å se sammen med deres måner. Han anbefalte og følge med på Jupiters måner når de forsvant ut av syne. F.eks. Europa.

For å følge med på dette og få oversikten over himmelrommet er det nok av hjelpemidler som bladet /nettsiden Sky & Telescope, stjerneprogrammet Stellarium, eller en Planisfære.

Sjekk linke til foredraget for mye mer informasjon.

Steinar Moen holdt et flott informativt og godt foredrag. Vi får bar lyst og gå ut med en gang for å observere.

Takk til Steinar