Det er fullt mulig å ta bilder av stjernehimmelen med vanlig speilrefleks og stativ. Bruker du korte nok eksponeringstider og mange bilder som deretter stackes i Deep Sky Stacker ( gratis ) http://deepskystacker.free.fr/english/index.html Kan du få fine resultater.
Her har jeg tatt ca 90 eksponeringer av 6 sekunder med et Nikon D 5300 med 50mm objektiv 1,8 iso 800, som deretter er stacket.
For å finne ut hvor lang eksponeringstid du må ha så finnes det en enkel regel. 500 regelen. 500 / 50 / 1.5 = 6.66 sekunder
Her er 50 brennvidden på objektivet 50mm og cropfaktoren er 1,5 for min Nikon D5300. Cropfaktoren er angir størrelsen på bildebrikka i forhold til de noe dyrere kameraene som har fullformats brikke. Disse har en Cropfaktor 1. har du en halvparten så stor bildebrikke vil cropfaktoren være 2.
Jeg stiller derfor kameraet til 6 sekunders eksponeringstid. Bruker jeg lenger eksponeringstid vil stjernene bli som streker og ikke som prikker / rundinger. Jeg valgte iso 800 og stillte fokus på neste uendelig, det er lurt å stille skarpt på en lyssterk stjerne å flytte kameraet etter det til ønsket posisjon. Blenderen setter jeg til maks åpning, dvs på dette objektivet f 1,8.
Mitt kamera har innebygget timer, så jeg velger hvor ofte det skal ta bilde, her valgte jeg 8 sekunder, samt hvor mange bilder jeg ønsker skal bli tatt. du kan også bruke en enkelt timer som kan kjøpes til en billig penge for de fleste kameramodeller.
90x 6 sek gir totalt en eksponeringstid på 540 sekunder dvs 9 minutter. kameraet står på et helt vanlig fotostativ. husk at objekter flytter seg 15 grader i timen. ta høyde for dette når du plasserer objektet i søkeren. det bør være i søkeren under hele eksponeringstiden.
Under ser dere et bilde jeg tok for noen dager siden av stjernebildet Orion
Orion bygges opp rundt de fire stjernene i hvert hjørne. den gule stjernen oppe til venstre er Betelgeuse. denne har astronomer i den siste tiden registrert at lysstyrken har blitt en del redusert. Det forventes at denne stjernen en dag blir eksploderer og blir en supernova. Massen til denne stjerna er 15 – 20 ganger større enn vår egen sol. det er forventet når den kollapser vil natt nærmest bli dag på jorda i ukesvis. Lyset fra stjerna vil være titalls millioner sterkere enn lyset fra sol. Vi vil ha et utrolig lys for en kort periode på et par uker, så vil den sakte slukne over en periode på noen måneder, før den tilslutt forsvinner.
Heldigvis så er Betelgeuse 500 lysår fra oss, mens sola er 8 minutter.