Medlemsmøte 23.11.21 Tema Astrofoto

 Medlemsmøte 23.11-2021

Å ta et skikkelig astrobilde krever både kunnskap og ikke minst tålmodighet.  Det var det Torstein Thomassen viste oss 15 som var til stede i kveld. Det er derfor ikke lett for en superamatør som meg å forklare hva han holder på med, men jeg skal gjøre et forsøk. 

Etter å ha vært ute og tatt bilder, i dette eksempelet Hjertetåken og som kan ta mange timer å ta, gitt etter hvor lang eksponeringstid og lysforhold til objektet. Så setter man i gang kalibreringsprosessen som enkelt fortalt fjerner den elektroniske støyen som sensor lager på bildet av selve objektet. De fjerner også spor av støv på sensor og optikken. Kamera og linser trenger ikke være rettet mot himmelen når dette skal gjøres. Det kan like gjerne stå inne i et vanlig rom når denne prosessen foregår, men det skal være mørkt og man dekker da som regel linsen med linsedekselet. Temperatur er også veldig viktig derfor bruker han et såkalt kjølekamera hvor temperatur settes. Han bruker for det meste – 15 gr. Dette gir et bra spillerom for billedtaking.

Når bildet er ferdig kalibrert, starter jobben i bildebehandlingsprogrammet Pixinsight. Alle bildene blir satt sammen i en stacking prosess for deretter å gjøre bildene ferdig til det resultatet av Hjertetåken som vises her.

Pixinsighter et billedbehandlingsprogram som er laget for astrofoto

Utstyr

Teleskop: William Optics Zenithstar 73

Kamera: ZWO ASI294MM Pro

Montering: Sky watcher EQ6-R pro

Autofocus: ZWO EAF

Filterhjul: ZWO EFW, 8 posisjoner for 1,25” filter