Månens geologiske kraterlandskap

Månens geologiske kraterlandskap Av Lewis Houck

Månen har alltid kunne sees på himmelen når vær og månefaser er riktig. For mange stjernekikkere og deep sky entusiaster så har den «vært i veien» lyser veldig og stenger for en mørk nattehimmel.

 

Dette var også tilfelle for geolog og astronom Lewis Houck helt til han tenkte at, hvorfor ikke studere å ta bilder av månen? Månen gir en unik mulighet til å studere geologien som har vært «uberørt» siden den ble dannet for 4,5 milliarder år siden. Månen er en geologisk død klode, men i månens urtid for ca 3-4 milliarder år siden ble den bombardert av meteoritter etc. Da gikk det hett for seg og flesteparten av kratrene vi ser stammer fra den perioden. Det er f.eks. ingen nye fjellkjeder, de ble alle dannet i den perioden.

Lewis gikk igjennom de forskjellige typer kratre man finner på månen. Noen kratre har et lite fjell i midten som kommer av meteoritter traff månen med stor kraft. Dette forårsaket meget stor varmeutvikling som gjorde at grunnen ble som «vann» og skvulpet opp en søyle i midten slik man ser når man kaster en sten i vannet. Det er også kratre som er helt flate i midten og som blir kalt pannekakekratre. Grunnen til at de er flate er at støv og sand har bygd seg opp i midten og gjort krateret flatt. Bunnene av krateret ser du ikke da det ligger kanskje flere hundre meter under den flate overflaten. Når kratrene er veldig store blir de kalt for hav f.eks Mare Serenitatis (Klarhetens hav) som man kan se uten kikkert. Det er ikke mye man ikke vet om månen og dens kratre, men det finnes to kratre som kalles tvillingkratrene da de ligger nær hverandre og ser like ut. Disse kratrene synes geologene er et mysterium og kan ikke si helt sikkert grunnen til disse to er så like. Alle krater har latinske navn da det var mye italienere som satte navn ble det latinske navn. Lewis var innom mange andre geologiske fenomener på månen som striper forkastninger og fargenyanser.

Månestøvet kommer av alle meteorittnedslagene gjennom milliarder av år.

Lewis Houck holdt et veldig bra og interessant foredrag og han vil gjerne komme tilbake igjen med mer om geologien både på månen, kometer og asteroider.  Vi gleder oss allerede.