Besøk av Voiebyen skole 03.11.21

Presis kl 9.00 kom 4b fra Voiebyen Skole. De var invitert til oss i Astronomiforeningen sammen med 4a. Tema for besøket var at vi skulle snakke litt om tid og avstander.

Trond Hugo Hermansen ønsket først elevene velkommen til AiA og fortaltelitt om foreningen. Deretter hadde vi en oppskyting med romfergen som skulle til romstasjonen ISS og barna fikk se og ikke minst høre hvordan dette foregikk. Reaksjonen var skrekkblandet fryd. Terje Høiesen snakket litt om livet ombord på romstasjonen og om hvordan de spiser, sover og går på do. Stor forundring og smil.

Hans Kristian Henriksen fortalte litt om stjernebildene Storebjørn og Lillebjørn før Trond Hugo Hermansen snakket om størrelser, avstander og sorte hull. Han visualiserte størrelsen på sola i forhold til jorda ved å bruke en stor yogaball og et knappenålshode. 

Vi hadde også laget en liten natursti hvor første oppgave var å «løpe» 60 meter som var avstanden fra sola til jorda på 8 minutter og 20 sekunder (lyshastigheten). På den distansen passerte de også Merkur og Venus. Vi hadde skalert ned solsystemet til en slik skala. Fra 60 meteren gikk turen videre til de andre planetene.

Besøkets høydepunkt var besøk i observatoriet og kikke i det store teleskopet.

Der hadde Rune Moen gjort alt klart til barna kom. Det var jo høylys dag med fint vær så han hadde stilt inn teleskopet slik at de kunne se Oksøy fyr. Det er alltid en stor opplevelse å kunne komme inn i observatoriet og kikke i teleskopet. Stor entusiasme! 

Vi har også en liten Sun Spotter som stilles inn mot sola og som viser sola som en hvit kule på et ark. Dette er så bra at selv solflekker vises.

Vi takket for besøket og håper vi kan være verter for andre skoleklasser en annen gang.

Vi tror også det er veldig viktig å prøve og åpne øynene til barna for vårt fantastiske univers.  Kanskje det sitter en fremtidig astronom eller enn astronaut blandet dem? Vi kan jo bare håpe.