Project Stardust – Jon Larsen & Jan Braly Kihle

Til tross for at studier av mikrometeoritter er en del av geovitenskapen, er de også en del av astronomi. Uansett hvor teleskopene er rettet på den mørke nattehimmelen, er det kosmisk støv å se. Og for den voksende romindustrien er mikrometeoritter et alvorlig problem. Selv et lite korn kosmisk støv kan trenge inn i tommer av metall i det kalde vakuumet i verdensrommet. Følgelig blir jeg ofte spurt om å forelese om stjernestøv både hos geologiske og astronomiske samfunn, og til og med romorganisasjoner.

For noen uker siden fikk jeg en invitasjon fra Astronomiforeningen i Agder i Kristiansand, Norge, hvor de lokale amatørene har sitt røde klubbhus noen få kilometer  utenfor sentrum av byen. Det ble en veldig interessant kveld med over én time Q/A etter presentasjonen. Astrofolket hadde mange veldig interessante spørsmål, og vi lærte alle noe nytt den kvelden. Umiddelbart før foredraget tok jeg imidlertid med magneten min en rask prøve av støvet i takrenna på klubbhuset, for sikkerhets skyld. Mindre enn et gram magnetiske partikler, fra rett under overvåkingskameraene til meteorenettverket, som speider etter meteoritter.

Da jeg kom hjem til mikroskopet viste det seg at det sannelig var en mikrometeoritt i prøven fra takrenna. En liten (~140 μm) barred olivin (BO) type. Den lille steinen er eggformet, og blank på overflaten av rikelig glass – frisk som en tusenfryd. Et par dager senere fotograferte Jan og jeg det, og her er resultatet; mikrometeoritt [NMM 3164], funnet i takrenna på klubbhuset til Astronomiforeningen i Agder

Jeg håper du fant dette nyttig! Vennligst følg Project Stardust på Instagram og Twitter også! Vi ruller ut ytterligere innhold til disse kanalene veldig snart!

https://www.instagram.com/prjstardust/?hl=en

https://twitter.com/prjstardust

Undertegnet,

Jon Larsen

NMM 3164